Czwartek, 25 kwietnia 2024 r. Imieniny Jarosława, Marka, Wiki

Znamy stanowisko Kurii w sprawie Dziewierzewa

Dziś na chwilę wracamy do tematu sporu pomiędzy Proboszczem parafii, a częścią parafian. Jak już wcześniej informowaliśmy Państwa w relacji filmowej z Dziewierzewa ks. Proboszcz odsyłał do Kurii Diecezji Bydgoskiej.

W ostatnim wydaniu Tygodnika Lokalnego PAŁUKI, opublikowane zostało stanowisko Kurii w sprawie sprzedaży terenów i mienia parafialnego, które przedstawił  adwokat Edmund Dobecki.

„Do Kurii Diecezji Bydgoskiej (tam po informacje gdzie odsyłał wiernych proboszcz) wysłaliśmy prośbę o wypowiedź na temat tej sprawy.- czytamy w Pałukach.  Skontaktował się z nami adwokat Edmund Dobecki, który sprawuje prawny wolontariat przy diecezji. – Plebania powinna być przy kościele, tu jest oddalona, na kiepskim terenie, w ruinie, teren trzeba utrzymać, opłacić podatki. Wbudowanie plebani przy kościele możliwe jest z dwóch źródeł: albo uczynią to parafianie, albo jest możliwość pozyskania środków ze sprzedaży majątku i taka formę tu zaproponowano. Czysta ekonomicznie sytuacja, grunty absolutnie nieprzydatne parafii, plebania w złym stanie, więc powstała możliwość by pan K…(dop. red. INFO), jako dotychczasowy dzierżawca ziemi w Miastowicach to kupił. Nie jest tu potrzebna zgoda parafian, ksiądz może poinformować członków rady parafialnej, oni mogą wyrazić swoje zdanie ale nie jest ono wiążące. Pozyskane środki ze sprzedaży nie mają iść na benificja czyli na utrzymanie, na cele osobiste proboszcza a na inwestycje parafialne budowę plebani, doposażenie kościoła czyli na podniesienie jego wizerunku i wartości. Tych pieniędzy nie przejmie też kuria, a pozostaną one w parafii w Dziewierzewie – tłumaczył adwokat Edmund Dobecki, podkreślając, że nie ma innej możliwości pozyskania środków.”

Obszerny artykuł autorstwa Pani redaktor Sylwii Wysockiej znajduje się w Tygodniku Lokalnym PAŁUKI.

źródło: TL Pałuki